Nieuwsbrief September 2023

Grenzen verleggen,

September is inmiddels aangebroken. De zomervakantie is achter de rug. En gevoelsmatig ben ik ook de zomer aan het afsluiten. Voor mij persoonlijk is het vuur van de zomer op een bepaald moment gewoon genoeg. Ik kijk uit naar de zachtheid en het aardse van de herfst. Dat voelt voor mij dit jaar als thuiskomen na een spannend avontuur.

De zomer is voorbij gevlogen. En deze verliep heel anders dan ik had verwacht. Misschien had ik ook wel heel veel verwachtingen? Onze zomervakantie hadden we, in tegenstelling tot andere jaren, al vroeg in het jaar gepland. Dat gaf veel tijd om verwachtingen te creëren. Ik had enorm veel zin in ‘stilstaan’ en ‘vieren’. Daarentegen werd het voor mij juist een bewogen zomer.

De beweging zat hem in grenzen verleggen. Letterlijk en figuurlijk. We bevonden ons grappig genoeg deze zomer ook steeds op grensgebied en zijn wel 20x een landsgrens over gegaan. Maar ook mijn eigen grenzen heb ik verlegd. Niet ondanks, maar dankzij de angst die deze zomer, na een hele tijd weg te zijn geweest, weer aan mijn zijde was. En weer is mijn relatie met angst verdiept. Het liedje “Ravijn” van Veldhuis en Kemper verwoord precies wat ik deze zomer heb ervaren. Ik heb durven bang te zijn. En dat gaf zoveel ruimte en opening. Daar buiten die grenzen was levendigheid, trots, overwinning, helderheid, adembenemende uitzichten, samenzijn, genieten, plezier. Het leven!    

“En de grens maar iets verleggen gaat maar zelden zonder pijn. Want de allermooiste bloemen groeien vlak langs het ravijn, en om die te kunnen plukken moet je durven bang te zijn.”

(Ravijn, Veldhuis en Kemper,2018)

Inmiddels bevinden we ons in de nazomer. Er is nog een prachtige week met zomers weer op komst, maar ook de herfst doet zijn intrede. Als ik ’s ochtends wandel zijn de weilanden bedekt met dauw. Overal om me heen zie ik mooie spinnenwebben vol met dauwdruppels. De kleuren in de natuur veranderen heel langzaam.

Nu de zomervakantie voorbij is en de zomer op zijn retour voel ik pas rust en ruimte om stil te staan. De eerste maandag ochtend na de zomervakantie had ik dan ook vrij gepland voor een afspraak met mezelf. Na zoveel vooruit, naar buiten en grenzen over was de weg terug naar binnen echt weer even zoeken. Fijn dat de herfst daartoe ook weer uitnodigt.

“In het licht”:

Tijdens mijn sessies massagetherapie maak ik gebruik van verschillende manieren om het lichaam en het lichaamsbewustzijn aan te spreken. De komende nieuwsbrieven zal ik hier aandacht aan besteden. In deze nieuwsbrief wil ik “Holistic pulsing” in het licht zetten.

∞ Holistic Pulsing 

Een massagevorm die uitgaat van de kracht van zachtheid. Je lijf wordt tijdens een sessie geheel of gedeeltelijk ritmisch in beweging gehouden. Je lichaam dat voor ongeveer 75% uit water bestaat wordt tot op celniveau uitgenodigd om mee te bewegen. Hierdoor kent een holistic pulsing sessie ook een enorme dieptewerking.  Eventuele blokkades die er zijn, kunnen voelbaar of zichtbaar worden. Tegelijkertijd worden ze uitgenodigd tot meebewegen/stroming. Dit alles gebeurt op een zachte manier. Wanneer er niets wordt geforceerd is er ook geen reden om weerstand te bieden.

  • Holistic pulsing kan erg behulpzaam zijn bij stress en spanningsklachten. Het kan ingezet worden bij ontregeling van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld bij angstklachten, trauma of depressie.
  • Maar ook wanneer directe aanraking op de huid (nog) spannend is. Een mogelijk voordeel van holistic pulsing is namelijk dat het gewoon met kleding aan gegeven kan worden.
  • Daarnaast is holistic pulsing van grote waarde bij pijnklachten, stijfheid en verminderde beweeglijkheid ontstaan door ouderdom, letsel of een chronische ziekte. Mobiliteit en circulatie, ook in de aangedane lichaamsdelen wordt bevorderd.

Regelmatig pas ik holistic pulsing toe in mijn praktijk. Soms als onderdeel van een massage maar soms kies ik ook enkel en alleen voor pulsing, een hele sessie lang. Uit ervaringen van cliënten hoor ik  terug dat ze de holistic pulsing als fijn, prettig, diep ontspannend, veilig en geborgen ervaren. Allemaal voorwaarden om te ontmoeten wat er van binnen leeft.

Beëdiging LVNT:

Op een mooie woensdagmiddag, 12 Juli, ben ik in Amersfoort officieel beëdigd als lid van de LVNT (Landelijke Vereniging Natuurgeneeskundig Therapeuten). De LVNT is een beroepsvereniging voor vele verschillende therapeuten werkzaam op natuurgeneeskundige basis. De LVNT is een kwaliteitskeurmerk voor cliënten en zorgverzekeraars.

Na wat kleine opstartproblemen heb ik me verdiept in de wereld van zorgverzekeraars en prestatiecodes. Inmiddels heb ik hier mijn weg in gevonden, en verloopt de vergoeding voor mijn sessies soepel.

Online agenda:

Het is nog steeds mogelijk om via mijn online agenda op mijn website afspraken te maken. Hierin heb ik echter een beperkte beschikbaarheid om nog enigszins invloed te hebben op mijn eigen agenda. Weet dat er ook op maandagen en woensdagochtend beschikbaarheid is, maar daarvoor is het handig om me even via mail of app te benaderen. Voel je welkom!

Een zachte nazomergroet,

Hanneke

Maak een afspraak