Nieuwsbrief Juni 2024

Aanwezigheid:

Het is weer de tijd voor een nieuwsbrief. Vaak is er dan wel iets dat borrelt, waar ik over zou willen schrijven. Maar deze keer kan ik het maar niet vinden. Ik besluit om me te laten inspireren door een engelenkaartje. Nog voor ik de kans krijg om de kaartjes voor me uit te leggen valt het kaartje “aanwezigheid” uit de stapel. Die resoneert van binnen bij mij. De leegte maakt plaats voor iets anders. Er gaat wat ‘aan’ in mijn borstgebied. Het voelt sterk, als een vlam. En ook openend, naar buiten toe. Mijn rug richt zich wat op, en mijn borstgebied verbreed zich wat. Tegelijkertijd voel ik het contact met mijn ondergrond, voeten op de vloer, billen in de stoel.  Ja, dit is voor mij de lichamelijke beleving van aanwezigheid. Alsof er een lampje aangaat en iets van binnen zegt: “welkom, ik ben thuis”.

Als ik het woord aan-we-zig-heid google kom ik uit op: 1) beschikbaarheid 2) bijzijn 3) presentie 4) tegenwoordigheid. In het Engels wordt er een onderscheid gemaakt tussen presence, ergens (in tijd en plaats) aanwezig zijn en existence, zijn/bestaan. De tegenstelling van aanwezigheid is natuurlijk afwezigheid.

Mijn zoon zit een beetje te mopperen boven zijn huiswerk, en ik te klungelen met mijn nieuwsbrief. We besluiten even van taak te wisselen. Hij schrijft het volgende stukje: “Aanwezigheid dan let je op, je focust op bijvoorbeeld je werk. Als je niet gefocust bent dan ben je vaak afgeleid, dan let je op andere dingen zoals iemand die met een pen staat te tikken. Soms denkt iemand dat je aanwezig bent terwijl je in je hoofd met andere dingen zit. Eigenlijk zit ik dan te dromen.” (Siem, 11 jaar).

Mooi om te lezen dat aanwezigheid dus voor hem met alert zijn en focus te maken heeft. Het klinkt voor mij alsof aanwezig zijn voor hem gelijk staat aan “met z’n koppie erbij”. Daar is de maatschappij natuurlijk ook zo op gericht. Maar wat als je er met je hoofd niet meer uitkomt of bijkomt. Wanneer denken, beredeneren, oordelen en verklaren niets verandert aan je situatie. Dan vraagt iets misschien een andere aanwezigheid?

Aanwezigheid bij wat er nu is, is het fundament van mijn sessies. Massagetherapie nodigt uit om dat te onderzoeken wat er op dit moment in je leeft. Ons denken gaat zo vaak over wat nog komen gaat, of over dat wat geweest is. Je lijf daarentegen is altijd in het hier en nu. Massagetherapie brengt je in contact met je lichaam. Het vraagt vaak stilte en vertraging om dat te ontmoeten wat zo zachtjes (of soms ook hard) roept van binnen. Het meest gehoorde verlangen in mijn praktijk is toch wel rust en ont-spanning. Maar als we slechts daar naar op zoek gaan, zijn we al niet meer aanwezig bij wat er nu is.

Aanwezigheid begint bij de bereidheid om te ont-moeten wat er in je leeft, en daar gewoon maar bij te zijn.  Zonder wat te doen, zonder oordeel, zonder op te willen lossen wat je tegen komt, zonder het te willen verklaren, zonder dat het mooier of beter hoeft maar met de intentie dat er helemaal niets anders moet. Alleen die open aanwezigheid is al zo helend. Dat klinkt heel simpel, dat is het ook, en tegelijkertijd ook weer niet. Aanwezigheid vraagt ook afstemming. Hoe wil iets van binnen dat jij het gezelschap houd. Niet te dichtbij, niet te ver weg. Maar precies hoe ‘het’ wil dat jij erbij aanwezig bent.

Aanwezigheid gaat voor mij over thuis zijn bij jezelf, en dat alles wat in je leeft door jou gehoord en gezien wordt. En ik ben er ook bij in een sessie. Ik voeg niets toe, ik haal niets weg, ik ben “slechts” aanwezig. Dat is mijn intentie.

 

Afwezigheid:

In het kader van mijn nieuwsbrief met als thema aanwezigheid wil ik ook alvast mijn afwezigheid voor komende zomer aankondigen:

Mijn praktijk is wegens zomervakantie gesloten van:  20 Juli tot en met 11 Augustus 2024.

Er is nog ruimte in mijn agenda om voor die tijd een afspraak in te plannen, daarna zie ik je graag weer vanaf 12 Augustus.

 

Certificaat:

Afgelopen voorjaar heb ik gesmuld en genoten van de training ‘Focusing Bodywork’. Afgelopen zaterdag had ik de laatste trainingsdag welke is afgesloten met een certificaat. Ik ben behoorlijk geïnspireerd geraakt door deze zachtaardige, open manier van in contact zijn met wat van binnen leeft, dat ik overweeg om hier nog verder mee aan de slag te gaan. Maar eerst ga ik maar eens dat wat ik geleerd heb de tijd geven om te landen en handen en voeten te geven in de praktijk.

Lieve groet,

Hanneke

Maak een afspraak