Massagetherapie bij angstklachten

“Massagetherapie ondersteunt bij het (weer) ervaren van gevoelens van rust, veiligheid, stevigheid en vertrouwen in jezelf”.
(In het licht massage, 2022)

Angst is een nuttige emotie. Een emotie die je in staat stelt om te reageren op gevaar in de vorm van vechten, vluchten, bevriezen of pleasen. Maar wat als dit steeds gebeurd, ook in de afwezigheid van reëel gevaar?

In mijn blog vind je meer informatie over het mechanisme achter angst. Wat gebeurt er in het hoofd, en wat gebeurt er in het lijf?  Angst is niet alleen een ‘hoofd’-zaak, angst is ook zeker een ‘lijf’-zaak.

Als mens hebben we evolutionair bepaald een aantal eigenschappen die ons helpen overleven bij gevaar:

VECHTEN: Prikkelbaarheid, woede, agressie, beweging vooruit, in actie komen, gespannen gevoel, gevoel van continu ‘aan’ staan.

VLUCHTEN: Paniek, weglopen, vermijding, beweging achteruit, piekeren, perfectionisme.

BEVRIEZEN: Vastzitten, niet tot actie komen, immobilisatie, instorten, wegdromen, depressie, schaamte.

PLEASEN: Conflict vermijden, moeite met ‘nee’ zeggen, moeite met grenzen stellen, andermans behoefte voor eigen behoefte stellen.

Deze overlevingsmechanismen worden in werking gesteld door een trigger van gevaar of onveiligheid. Het lichaam kan daarin geen verschil aanbrengen tussen reëel gevaar en denkbeeldig gevaar. Je zenuwstelsel reageert gewoon, razendsnel. Daardoor heb je ook vaak het gevoel dat dit soort reacties je  ‘overkomen’. Wat in zekere zin ook zo is. Het gaat buiten je wil om, onbewust.

Angst is een optrekkende emotie. Mensen met angstklachten zijn veelal mentaal ingesteld. Ze leven vaak vanuit het hoofd, de controlekamer en zijn het contact met het lijf soms geheel of gedeeltelijk kwijt.

“Angst houd de dood niet tegen, maar weerhoud je er wel van om te leven”. Dit is een fragment uit het boek van Grote Panda en Kleine Draak (James Norbury, 2022). Angst werkt zo vaak als een rem op het leven en de levensstroom. Het niet voluit kunnen leven is wat veel mensen met angstklachten zullen herkennen.

Massagetherapie is een lichaamsgerichte therapie die bij angstklachten van waarde kan zijn:

  • Door massage en aanraking wordt het parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd. Dit zorgt voor gevoelens van rust, ontspanning en herstel.
  • Tijdens een sessie massagetherapie wordt je uitgenodigd om te voelen in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat de aandacht verplaatst wordt van denken naar voelen. Je lijf is altijd in het hier en nu. In tegenstelling tot de angst, die vaak gaat over de toekomst en wat komen gaat.
  • Ook is er tijdens de sessies aandacht voor jouw overlevingsmechanismen en patronen. In een veilige setting kun je hiermee aan de slag zodat deze niet langer onbewust plaats vinden, en je steeds maar overvallen. Dit geeft je meer mogelijkheden om (anders) te reageren op een situatie.
  • Massagetherapie nodigt uit te luisteren naar je lijf. Wat heb jij nodig? Wat is goed voor jouw? Waar wordt het spannend? Niet denken, maar voelen wat je echt nodig hebt. Je lijf vertelt je soms iets heel anders dan je hoofd je vertelt.
  • Niet in de laatste plaats is massagetherapie waardevol bij angstklachten omdat het lijf wordt aangesproken. Terwijl het hoofd soms overuren maakt door maar te denken en te piekeren is juist in het lijf de voelbare ervaring van rust, stevigheid en veiligheid. Weten en beredeneren dat je veilig bent is anders dan de gevoelde ervaring van veiligheid.

Je bent van harte welkom bij mij in de praktijk wanneer jij weer contact wil maken met de gevoelde ervaring van rust, stevigheid, veiligheid en vertrouwen in jezelf. Samen kunnen we op onderzoek uit, en kijken we wat jij nodig hebt.

Een losse sessie massagetherapie is soms al helpend om bijvoorbeeld het zenuwstelsel (tijdelijk) te kalmeren, en kan zorgen voor een bepaalde bewustwording. Een meer blijvend en bestendiger resultaat behoeft vaak meerdere sessies massagetherapie. Dit is afhankelijk van de persoon. Gemiddeld zijn hier 6 tot 10 sessies massagetherapie voor nodig.

Massagetherapie komt in aanmerking voor vergoeding door de meeste zorgverzekeraars wanneer je aanvullend verzekerd bent. Je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts en ook je eigen risico wordt hierbij niet aangesproken.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust. Ook is het mogelijk om een kennismakingsafspraak in te plannen via mijn online agenda of via what’s app.

Je bent van harte welkom!

Maak een afspraak