Volg je eigen natuur..

“Iedere stap dichter bij jezelf brengt je meer tot leven” 

Vandaag liep ik weer langs deze boom en tot mijn verassing hadden enkele knoppen, die zich al even lieten zien, zich geopend.

Wat mij hierin zo fascineert is de natuurlijke kracht achter dit proces. Niets wordt geforceerd.  Zo precies, zoals de natuur bedoeld heeft. De ene boom is nog helemaal kaal terwijl de ander al zijn bloemen al heeft laten vallen en groen blad verschijnt. Iedere boom op zijn eigen tempo

Als ik mijn kind van 13 soms vraag haar kamer op te ruimen en ze heeft geen zin antwoord ze met: “De natuur bepaalt haar eigen ritme” Met andere woorden, het is nu geen tijd om op te ruimen. En dat is dan ook zo. Wanneer ze er zelf de urgentie voor voelt pakt ze het aan en is ze rustig een middagje zoet.

Hoe zou het zijn om alles eens wat meer op zijn beloop te laten. Om oordelen en verwachtingen te laten varen en te ontdekken wat zich dan ontvouwt. Zonder strakke planningen, zonder je te vergelijken met anderen. Om de kracht van binnenuit te laten komen. En net zolang wachten tot deze als vanzelf opkomt.

Dat vraagt luisteren naar je lichaam. Je lijf vertelt het je. Als je het voelt borrelen en bruisen vraagt het je misschien om in beweging te komen, om iets te doen, om je uit te spreken. Kun je het geduld opbrengen om hierop te wachten? Of gaat je hoofd er zich al snel mee bemoeien wanneer je een poosje niets doet en alleen maar wacht?

Dat vraagt geduld en vertrouwen. Mijn hoofd wil al zo lang weer een bericht plaatsen op sociale media en een blog schrijven. Ik moet toch van me laten horen? Ik weet dat dat niet werkt. Soms doe ik een poging maar die is meestal vergeefs. Vandaag voelde ik het borrelen en bruisen. Iets mag naar buiten.  Ik heb inspiratie. Dit is een kracht van binnenuit. Niet vanuit mijn hoofd maar vanuit mijn buik. Iets doen vanuit je natuurlijke beweging maakt vaak dat iets voelt alsof het vanzelf gaat. Nu rollen de woorden zo op papier. Tegen je natuur ingaan kost vaak meer inspanning.

Een aantal oefeningen om te experimenteren met jouw natuurlijke beweging:

 • Oefening 1: voor als je even kort tijd hebt.

Ga gemakkelijk zitten of staan. Neem 3 rustige (geen geforceerde) ademhalingen, iets dieper in en iets dieper uit dan normaal. Na de laatste uitademing wacht je even…. Totdat als vanzelf je inademing opkomt. Na de inademing wacht je weer totdat als vanzelf je uitademing ingezet wordt. En na de uitademing herhaal je dit proces zolang je het prettig vind. Je hoeft hierin niets te forceren. Het gaat niet om de lengte van de pauzes of de lengten van in- of uitademing. Het gaat om het voelen van de natuurlijke impuls die altijd als vanzelf verschijnt. Kun je dit toelaten?

 • Oefening 2: voor als je wat langer de tijd hebt .

Ga gemakkelijk zitten. Neem 3 rustige (geen geforceerde) ademhalingen, iets diepen in en iets dieper uit dan normaal. Hierna laat je de aandacht los van je ademhaling en richt je je met een zachte blik naar binnen. Kijk maar eens of je contact kan maken met jouw eigen natuur. Wat is jouw natuurlijke beweging op dit moment. Misschien voel je het meteen of misschien vind je het lastig om hier contact mee te maken. Voel maar wat er gebeurt als je zo zit. Misschien kan je voelen waar jij nu behoefte aan hebt (gaan liggen met een dekentje, dansen, wandelen, rennen, een goed gesprek, een bepaald voedsel, wat dan ook). Wacht net zolang tot er als vanzelf iets in je opkomt. En wellicht komt er niets op, blijf dan gewoon rustig zitten. Wanneer er als vanzelf iets opkomt kijk maar eens of je die beweging mag volgen. Of je mag doen wat nu passend is voor jou?

 • Oefening 3: voor wanneer je in gezelschap bent.

Deze oefening kan je doen met iemand die dit ook wil onderzoeken. Ga gemakkelijk tegenover elkaar zitten. Neem beide 3 rustige (geen geforceerde) ademhalingen, iets dieper in en iets dieper uit dan normaal. Laat een stilte vallen. En laat deze stilte zolang duren totdat er een natuurlijke borrel opkomt om wat te delen. De ander reageert niet direct. Laat opnieuw een stilte vallen. Totdat iemand de stilte weer verbreekt met iets dat gezegd wil worden. Doe dit zolang jullie dit prettig vinden. Hoe is dit contact voor jullie?

Wanneer je in groter gezelschap bent, bijvoorbeeld een vergadering op werk kun je deze oefening ook doen. Check in bij jezelf. Er wordt vaak veel gezegd bij een vergadering. Kijk eens of je kan observeren. Misschien ben je iemand die altijd erg aanwezig is bij een vergadering of bijeenkomst, kijk dan eens of dat wat je wil zeggen ook echt wat toevoegt. Zo ja, spreek je uit. Zo nee, laat het.  Maar misschien ben je ook iemand die het lastig vind zich te mengen in het gesprek. Dan zul je vast wel eens opmerken dat je hart op bepaalde momenten sneller gaat kloppen, misschien ook een spannend gevoel in je keel. Wil dit gevoel je misschien vertellen dat je iets belangrijks te zeggen hebt maar dat je dit spannend vind. Kijk eens of je dit gevoel kan volgen. Experimenteer met je uitspreken en je niet uitspreken.

Opvoeding, levensomstandigheden en levensgebeurtenissen maken dat we in sommige gevallen geleerd hebben om weg te gaan bij onszelf en onze eigen natuur, en in andere gevallen de noodzaak voelen om weg te gaan van onszelf. Een strategie die misschien in bepaalde omstandigheden passend en helpend was maar waar je vroeg of laat last van krijgt. Steeds wanneer je wat anders doet dan jouw eigen natuur volgen ga je bij jezelf vandaan. Door je natuur te volgen blijf je dicht bij jezelf, en met jezelf verbonden. De natuur volgen is niet alleen de beweging naar buiten en bloeien. De natuur volgen is ook stormen en regen doorstaan en naar binnen keren. Kun je toelaten wat er is?

Massagetherapie is een lichaamsgerichte therapie. Massagetherapie kan bijdragen aan het leren luisteren naar, en het weer leren verstaan van de signalen die jou lichaam je geeft. Binnen een sessie massagetherapie bied ik je een veilige omgeving om te ervaren en te  experimenteren met jouw natuurlijke beweging. Helemaal in jouw tijd en op jouw tempo. Totdat jij ook jouw vuurtje aan voelt wakkeren. Daar ben jij. Daar LEEF je!

Signalen wanneer je niet meer in contact bent met jouw natuur:

 • Je voelt je moe en lusteloos en prikkelbaar zonder duidelijke oorzaak.
 • Sombere stemming zonder aanwijsbare reden.
 • Overmatig piekeren.
 • Pleasegedrag (wanneer je meer op de behoefte van een ander gericht ben in plaats van op je eigen behoeften)
 • Verslavingen (roken, alcohol, werken, sporten enz.)
 • Je hebt het gevoel dat het leven een beetje aan je voorbij gaat.
 • Het gevoel hebben altijd “aan” te staan.
 • Dingen die je wil ondernemen gaan moeizaam en kosten veel moeite.
 • Steeds terugkerende of aanhoudende lichamelijke klachten waarvoor soms geen duidelijke oorzaak gevonden word.
 • Je maakt jezelf kleiner in bepaalde situaties.

Signalen wanneer je verbonden bent met je eigen natuur:

 • Blijheid
 • Acceptatie
 • Levendigheid
 • Liefde
 • Vrede
 • Je voelt een verbintenis met het leven en alle gebeurtenissen
 • Je ervaart verbinding met de mensen om je heen.
 • Je ervaart stroming en beweging in je leven (flow)
 • Ervaren van moeiteloosheid
 • Je ervaart een veiligheid in jezelf, door de wetenschap dat je jezelf kan dragen ook in moeilijke momenten.
Maak een afspraak