Angst in het lijf

Angst is niet iets dat zich alleen in het hoofd afspeelt. Ook in je lijf komt angst tot uitdrukking. Binnen de holistische visie is er aandacht voor de samenhang tussen lichaam en geest. Bij angstklachten, waarmee ik veel werk in mijn praktijk, zie ik dit terug. In deze blog wil ik ingaan op hoe angst zich kan manifesteren in het lichaam.

Wanneer iemand liefdesverdriet ervaart voelt dit in het lijf als een gebroken hart. Bij verliefdheid kun je vlinders in je buik voelen. Wanneer je stress ervaart kun je opmerken dat je schouders omhoog trekken. Bij massagetherapie werk ik met het lijf. Ik gebruik je lijf als ingang. Hoe is angst voelbaar in het lijf? Wanneer je de energie in het lijf visualiseert als een soort weerkaart merk ik bij cliënten vaak een hoge energie op. De donkere en volle gebieden bevinden zich boven in het lichaam. Hoofd/nek/schouders. Onbewust houd dit hen weg van lager gelegen lichaamsdelen borst, buik bekken en benen. Wat ervaren cliënten met angstklachten in hun lijf en wat zie ik in mijn praktijk:

 • Er zijn veel gedachten en sterke gedachten aanwezig. De gedachtestroom is maar moeilijk te onderbreken.
 • Kaken op elkaar geklemd.
 • Spanning in keelgebied.
 • Hoge/oppervlakkige en vaak snelle ademhaling.
 • Stemgeluid komt van hoog en de spraak is vaak snel.
 • Hoge hartslag vaak gepaard gaand met een gejaagd gevoel.
 • Een benauwd gevoel in de borst
 • Spanning, stijfheid of pijnklachten in nek-, schoudergebied en armen.
 • Gevoel van spanning of stijfheid in de benen. Of een gevoel van in de startblokken staan (vechten vluchten).
 • Koude voeten.
 • Frequente mictie (plassen), dunnere ontlasting of juist obstipatieklachten.
 • Moeite met voelen en begrijpen wat er in het lichaam gebeurt.
 • Moeite om aanwezig te blijven in het lijf onder mijn handen.
 • Bij aanhoudende angstklachten wordt het op den duur lastig om nog positieve emoties te ervaren bij zaken die normaal wel voor plezier zorgen.
 • Sommige cliënten vinden het moeilijk om tot ontspanning te komen. Er ontstaat een gevoel van alertheid in het lichaam wanneer het lijf “dreigt” tot ontspanning te komen.
 • Het gevoel hebben altijd “aan” te staan.

Een hele lijst als je het zo leest. Daaruit mag blijken dat angst niet alleen een “hoofd-zaak” is. Het is wanneer je je er bewust van bent ook een “lijf-zaak”. Angst is een emotie. De emotie angst zet je in beweging. Het zegt, vechten of vluchten. Weg hier, gevaar. Binnen massagetherapie benader ik de gehele mens. Er is aandacht voor wat zich in het hoofd afspeelt. En er is aandacht voor het lichaam. Door middel van massage, begeleid ik je om contact te maken met je lijf. De aanraking is ondersteunend. Wat is er voelbaar onder mijn handen? Vaak, maar niet altijd, zorgt de aanraking voor ontspanning. Dit is niet het doel op zich. Massagetherapie is een uitnodiging om te voelen in je lijf in het hier en nu. Angst en angstige gedachten gaan vaak over de toekomst. Wanneer ik mensen begeleid naar hun lijf is dat altijd in het hier en nu.