Hoe kan massagetherapie ondersteunen bij angstklachten

Iets in jou vond het misschien spannend om de stap te zetten dit stuk te gaan lezen, en iets in jou was ook nieuwsgierig…..

Angstklachten.

Bijna iedereen kent wel momenten van angst in het leven. Angst is een nuttige emotie die helpt te reageren op gevaar. Angst is eigenlijk niet meer dan een waarneming van het zenuwstelsel op een prikkel van gevaar. Hierdoor ben je in staat snel te handelen. Vechten, vluchten of bevriezen. Dit gaat buiten je wil om, instinctief en automatisch. Het wordt geregeld door het oudste deel van je brein, het reptielenbrein. Dit deel van je brein is puur gericht op overleven.

Bij mensen met angstklachten lijkt het of dit deel wat te scherp staat afgesteld. Mensen met angstklachten hebben last van angstige reacties die bovenmatig zijn omdat ze angstig zijn in de afwezigheid van gevaar of de mate van angst staat niet in verhouding tot de mate van reëel gevaar. Deze klachten hebben vaak invloed op de kwaliteit van leven. Over het algemeen werkt angst als een rem op het leven. En het leven van iemand met angstklachten wordt steeds kleiner.

Hoe herken je angstklachten mogelijk in je leven.

 • Je wordt soms overvallen door gevoelens van angst of paniek.
 • Je hebt last van hyperventilatie.
 • Je hebt regelmatig het gevoel alsof er elk moment iets vreselijks kan gebeuren.
 • Je piekert veel, en maakt je zorgen.
 • Angst om de controle te verliezen.
 • Je hebt “regels en voorschriften” in je dagelijks leven gemaakt waar je maar moeilijk van af kan wijken.
 • Je voelt je geremd in sociale situaties uit angst voor afwijzing of afkeuring.
 • Je hebt veel “wat als” gedachten.
 • Je gaat uitdagingen uit de weg.
 • Je ervaart een gejaagd gevoel, en kan moeilijk tot rust komen.
 • Je hebt alsmaar het gevoel “aan” te staan.

Fysieke reacties van angst.

Omdat je lijf reageert op een (denkbeeldige) trigger van gevaar maakt het zich klaar om te vechten, vluchten of bevriezen. Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling versnelt, je bloeddruk gaat omhoog en spieren spannen zich aan. Je spijsvertering wordt een halt toegeroepen, alle energie is nodig om gemobiliseerd te raken.

 • hartkloppingen
 • spierspanning
 • zweten
 • snelle, oppervlakkige ademhaling
 • benauwdheid
 • tintelingen of doof gevoel in handen of voeten
 • spijsverteringsproblemen zoals droge mond, misselijkheid, maagpijn, braken of diarree.

Holistische massagetherapie bij angstklachten.

Binnen de holistische visie is er aandacht voor de samenhang tussen lichaam en geest. Bij angstklachten is deze wisselwerking duidelijk zichtbaar. Een trigger van gevaar kan al zorgen voor uitgebreide lichamelijke reacties. Deze trigger kan van alles zijn. Van iets dat gezegd wordt of een beeld dat wordt waargenomen tot een geluid of een geur. Je zenuwstelsel reageert gewoon, het kent niet het verschil tussen werkelijk- of denkbeeldig gevaar. Wanneer je een spannende film kijkt kun je dezelfde sensaties in je lijf waarnemen terwijl je met je verstand kan beredeneren dat het niet echt is, als wanneer je je daadwerkelijk in een spannende situatie bevind.

Zo kan een angstige gedachte dus zorgen voor een stress reactie van het lijf. Maar een stressreactie van het lijf kan ook zorgen voor angstige gedachten. Zo ontstaat een vicieuze cirkel en wordt een keten van angst uitgelokt. Voor je het weet staat je lichaam steeds maar in een staat van paraatheid.

Massagetherapie is een lichaamsgerichte therapie. Je wordt uitgenodigd om (opnieuw) contact te maken met je lijf. Soms is het lichaam door angstklachten een onveilige plaats geworden en leeft iemand met angstklachten voornamelijk in het hoofd. Door middel van afgestemde massage in jouw tijd en op jouw tempo mag jij de signalen van je lijf voelen en doorvoelen. Samen kunnen we onderzoeken wat dit je brengt.

Voor mij persoonlijk heeft massagetherapie bijgedragen aan het weer bewonen van mijn lijf. Voor mijn angstklachten heb ik, voordat ik in aanraking kwam met massagetherapie, EMDR en cognitieve gedragstherapie gehad. Hierdoor had ik mijn angsten onder controle. Maar het voelde steeds als een gevecht om angstige gedachten te bestrijden en er andere gedachten voor in de plaats te zetten. Het was een hoofdzaak. Door middel van massagetherapie werd nu ook mijn lijf erbij betrokken. Dit voelt veel meer heel. Ik ben niet meer de angst. Maar soms ervaar ik angst en is dit voelbaar in een bepaald gedeelte van mijn lijf. Terwijl ik in een ander deel juist vertrouwen of nieuwsgierigheid waar kan nemen. Hierdoor wordt ook mijn keuzemogelijkheid groter en het gevecht tegen de angst kleiner. Ik kan mezelf beter dragen in angstige momenten.

Op dit moment sta ik op het punt de 4 jarige opleiding tot massagetherapeut af te ronden. Het komende half jaar staat in het teken van afstuderen. Mijn afstudeerthema gaat worden angstklachten. Ik wil onderzoeken wat de rol van massagetherapie kan zijn bij cliënten met angstklachten. Voor dit onderzoek ben ik op zoek naar meerdere deelnemers. Zie hiervoor de link naar mijn  nieuwsbrief van September 2022.